Uw filters
Terug naar overzicht

10 Sneaker feiten die jij nog niet wist...

vrijdag, 04 november 2016

10 dingen die jij nog niet wist over sneakers en merken, in je bakkes. 

Vroegah, waren er nog geen drempels maar kuilen. En ook nog geen sneakers! Onze voorouders gingen door het leven met een stuk hout of een lap leer aan hun basis. Je zou er niet aan moeten denken om iedere avond de halve Batavia met een pincet uit je tere tenen te moeten trekken. Tegenwoordig zijn we een stuk verder en hoeven we ons geen zorgen meer te maken om loopgraafvoeten, want gelukkig zijn daar sneakers! De heerlijke, als pantoffel gegoten, correcte bazenschoenen. In deze blog wil ik met woord en beeld verder ingaan op het wereldwijde fenomeen. Ik kan wel gaan lullen over de geschiedenis en ontwikkeling (nou een beetje dan), maar ik wil jullie vooral iets leren en daarom de top 10:

1. Sneakers zijn toch alleen voor in de zomer? Nope!

Ik hoor het te vaak. “In de winter moet je gewoon goede schoenen hebben”. Voor veel mensen zit er nog altijd een zomers tintje aan het woord sneaker. Het is ook wel een beetje begrijpelijk aangezien de meeste modellen ook daadwerkelijk het meest geschikt zijn voor de zomer. Niet warm genoeg gevoerd en te weinig profiel op de zool. Toch dragen en op je muil gaan, we zijn er allemaal een keer slachtoffer van geworden. Maar zie daar onze helden van Nike. Cijfers wijzen uit dat 40 procent van de consumenten in het najaar nog sneakers dragen en daarom komt Nike deze winter met de gloednieuwe Lunar Force 1 Duckboot. Of je het op een eend vindt lijken mag je zelf uitmaken.

Een zool met genoeg profiel om een pasgeboren giraffe op de been te houden en warm genoeg om een Sphynx kat jaloers te maken. De Nike Lunar Force 1 is onze nummer 1 keuze voor de winter. De sneaker is er in twee colorways, olijfgroen en zwart. De prijs is €180,00 en uiteraard verkrijgbaar op donelli.nl. Ook leuk om te weten is dat meneer Nike bij deze schoen niét zijn wafelijzer heeft gebruikt om de zool te vormen zoals dit bij de eerste sneakers vaak het geval was.


2. Who the f*** is Stan Smith?

De naam die je de laatste tijd ongetwijfeld een keer voorbij hebt horen komen is Stan Smith. Bij de meeste mensen staat de naam bekend als het klassieke sneaker model van Adidas. Dat is ook logisch als je ermee wordt doodgegooid aangezien het model weer helemaal terug is de laatste jaren. Maar wie is die gast nou eigenlijk? Ik heb het voor je uitgezocht. Stan Smith was een Amerikaanse tennisser die zich tot één van de beste dubbelspelers ter aarde mocht rekenen. De reden dat Adidas in 1963 de samenwerking is aangegaan met deze babyboomer met tennisarm is omdat de schoen oorspronkelijk ook als tennisschoen bedoeld was.

De schoen is een vrij basic model en is om eerlijk te zijn ook nooit echt een topper in de collectie van Adidas geweest. Hij is zelfs in 2012 een tijdje uit de schappen gehaald. Pas in 2014 was de Stan Smith “back by dope demand” en is de sneaker met behulp van een flinke social media marketingstrategie en een paar celebrities weer volledig op de kaart gezet. Enfin. Ik snap dat je nu niet weet waar je het moet zoeken en zo snel mogelijk deze pattas wilt kopen. Dat kan natuurlijk. donelli.nl.


3. Random fact: Sneakers heten sneakers omdat ze zo weinig geluid maken.

Je zou het niet zeggen. Maar wil je op niveautje Prins Bernhard door de wandelgangen glijden, dan raad ik toch echt een paar gladde bordeelsluipers aan. That’s it!

4. The Swoosh.

Oftewel het Nike logo. Het mooie aan dit logo is wat het uiteindelijk gekost heeft om dit wereldberoemde beeldmerk te maken. Komt ie……. 35 dollar. Daar kan de gemeente Amsterdam nog een puntje aan zuigen. Het is ontwikkeld door een grafisch ontwerp studente genaamd Carolyn Davidson die ooit als freelance opdracht 35 dollar declareerde voor het maken van een aantal “opzetjes”. Vandaag de dag is het één van de meest herkenbare beelden ter wereld. Laat een Tibetaanse monnik een afbeelding van de Swoosh zien en hij zal wijzen naar de verse Air Force 1 slicks aan zijn poten, om je een beetje een beeld te geven.


Maar waarom is er gekozen voor zo’n abstracte vorm? Het moet dus een soort van “beweging” symboliseren. Het geluid mag je er zelf bij maken. De Swoosh zou ook een vleugel van de Griekse godin Nikè, de godin van de overwinning, moeten voorstellen. Heel symbolisch allemaal. Het ziet er ook gewoon tof uit. Tot slot hebben we nog de eeuwige tagline “Just Do It”. Die is verzonnen voor een reclame campagne van Nike eind jaren 80. Er wordt beweerd dat het de laatste woorden van crimineel Gary Gilmore waren voordat hij geëxecuteerd werd. Maar ik zeg het ook altijd op zaterdagavond in de kroeg. Deze campagne bleek achteraf zo succesvol te zijn dat de slogan tot de dag van vandaag gebruikt wordt.


5. De grote 3.

En dan hebben we het natuurlijk over Nike, Puma en Adidas. Maar wat hebben deze drie met elkaar gemeen behalve dat het de drie grootste sneaker fabrikanten ter wereld zijn? Eigenlijk is het verhaal tussen Puma en Adidas het meest interessant. De oprichters van de twee merken waren namelijk broers. Een klassiek verhaal van een Duitse familievete tussen de ene broer, Adolf (één van de laatste met die naam) en de andere broer Rudolf Dassler. Ooit samen begonnen, maar door meningsverschillen tijdens de oorlog uit elkaar gedreven. En nee, het ging niet over wereldheerschappij.

De commoties in de familie liepen zó hoog op dat tot op de dag van vandaag hun geboortedorp Herzogenaurach in twee kampen verdeeld blijft. Inclusief eigen bakkers, horeca en scholen, met aan de ene kant van het dorp Puma en aan de andere kant Adidas. Uiteindelijk zijn de broers op hetzelfde kerkhof begraven, maar wel zo ver mogelijk bij elkaar vandaan. Over Duitse koppigheid gesproken. Gelukkig heeft deze beladen geschiedenis weinig tot geen effect gehad op het succes van beide merken. Je zou verwachten dat de één de ander de das om zou doen maar dat is in dit geval niet zo.

Zo. Even fast-forward naar het heden. De twee floreren bij het ontwerpen van sportkleding. Ze komen ieder jaar weer met de bruutste sneakers op de proppen. De Stan Smith van Adidas vindt zichzelf ieder seizoen weer opnieuw uit, met onverwachte colorways die een Transavia stewardess tot waanzin zou drijven. Uitblinker van Puma is het Creeper model dat zo strak is dat the one and only Rihanna zichzelf aan de reclamecampagne heeft ontleend. Wat Nike eigenlijk met dit verhaal van de grote 3 te maken heeft? Helemaal niks. Maar hij hoort er wel bij. 
6. Wat zijn de aller duurste sneakers ooit?

Ok, dit is een lastige. Verschillende bronnen beweren wat anders dus heb ik er een aantal voor je op een rij gezet. Behold, de duurste sneakers allertijden.


Nike Air Yeezy 2 (16.000.000 USD) (bron: nieuwesneakers)

Of het een grap is dat weet niemand. Of dat bedrag er ook daadwerkelijk voor betaald is weet ook niemand. Maar het schijnt dus dat Nike in samenwerking met Kanye West dit beest van een sneaker heeft ontwikkeld. Kanye 4 President right? 


“The Fire Monkey” (4.000.000 USD) (bron: schoenenverslaafd)

Volgens velen is dit écht de duurste sneaker ooit gemaakt. Deze met diamanten en 18 karaats goud ingelegde sneaker is een samenwerking tussen het zeer exclusieve merk Bicion NY en designer Dan Gamache. Dief van je eigen portemonnee zou ik zeggen. Gelukkig is de opbrengst naar een goed doel gegaan. 


De Diamond Sneaker van Buscemi (188.000 euro)(bron: elle)

Voor de “normale” consument is dit de Bill Gates onder de sneakers. Gemaakt van het allerbeste leer en 10 karaats goud is dit het pareltje van het Italiaanse schoenenmerk Buscemi. Kopen? Dat kost je wel een vliegticket, want hij is alleen te koop in een filiaal in de hippe wijk SOHO in New York.

7. Converse is gewoon van Nike. Echt waar.

Net zoals dat Fanta gewoon onderdeel is van Coca-Cola. En Snickers van Mars. Converse is een dochteronderneming van Nike en heeft zijn succes te danken aan, hoe kan het ook anders, het welbekende All-Star model. Ontworpen door Chuck Taylor en oorspronkelijk gebruikt als basketbal schoen. Leuk om te weten: Converse was de hoofdleverancier van schoenen aan de Amerikaanse troepen in de Tweede Wereldoorlog.

Tegenwoordig biedt de collectie van deze Amerikaanse sneakerreus een veel breder assortiment dan alleen de All-Stars. Mijn eerste keuze dit seizoen is toch zeker de Fulton. Deze low-cut sneaker is zeer geschikt voor de winter. Basic kleuren in combinatie met de strakke afwerking laten een ijsbeer om een kachel smeken. Bij Donelli.nl kan je ze uiteraard online bestellen. Kies je maat en ze worden zo snel mogelijk bij je thuis geleverd. Verkeerde maat besteld? Geen probleem. Je kan ze gewoon omruilen


8. The Three Stripes.

Het mooie aan het logo van Adidas is dat er niet echt een symboliek achter zit. Geen Griekse godin of een half tam hert dat rondspringt op de savannes van de Serengeti. De fabrikant wilde gewoon een simpel beeldmerk hebben, zodat het herkenbaar bleef. Naarmate het succes vorderde is er besloten om de drie strepen er maar gewoon in te houden, omdat het toch al zo ingeburgerd was.


Lekker makkelijk toch? Pas later is er nog het één en ander geëxperimenteerd met het logo. De huidige versie bestaat uit, hoe kan het anders, drie gekantelde strepen met daaronder de merknaam. De kanteling moet een oplopende berghelling voorstellen en symboliseert de uitdaging die sporters aan moeten gaan om hun uiteindelijke doel te bereiken. Je vindt de drie strepen op bijna iedere sneaker terug. Waarom dit logo zo goed werkt? Ik zou je geen concreet antwoord kunnen geven, maar je hebt wel karakter nodig om als schoenmaker zo lang bij je leest te blijven. Dat is al een prestatie op zich. Denk je na het lezen van dit verhaal:“Nou, ik zou zelf ook wel een paar van die slicke sneakers met zo’n nietszeggend logo willen hebben”? Dan moet je even op donelli.nl kijken want daar staat een toffe collectie online. Zeker het bekijken waard!


9. Één van de grootste ruzies tussen Adidas en Puma ging over Johan Cruijff.

Zoals al eerder besproken is Puma dus een Duits merk, broertje van Adidas en opgericht door Rudi Dassler. Adidas was in de jaren 70 sponsor van het Nederlands Elftal terwijl Johan een sponsordeal had met Puma. Door de enorme rivaliteit tussen de twee merken dreigde Puma om het contract met Cruijff af te breken. Uiteindelijk heeft Johan Cruijff als enige speler van het Nederlands Elftal in een shirt met 2 strepen gespeeld in plaats van de bekende Adidas Three Stripes.

Hartstikke leuk natuurlijk allemaal, die “weetjes”, maar wat zijn op dit moment de hardste modellen van Puma? Het Creeper model doet het ontzettend goed en dat is ook niet zo gek. De sneaker lift mee op het succes van de terugkomende dikke zool. De Chrome Creeper doet iedere straatsteen op zijn grondvesten trillen. Hij is verkrijgbaar in diverse kleuren op donelli.nl. Net zoals de Creeper komt Puma dit najaar met de SUEDE GOLD damessneaker. Deze schoenen vallen op door het zwarte stippen patroon met parelglans afwerking. Van Puma kan je uiteraard een optimale pasvorm verwachten. Het zijn sneakers met een hoog comfort.10. Ken je die zelfstrikkende schoenen uit Back To The Future nog? Ze bestaan!

Back To The Future is voor velen heilig cultuurerfgoed. Volgens de makers zouden we nu vliegende auto’s, plastic kleding en zelfstrikkende Nikies moeten hebben. Ja, je kent ze vast nog wel. De schoenen die ieder kind wilde hebben toen ie klein was. Nike heeft de handen ineen geslagen met de Micheal J. Fox foundation en heeft de schoenen gemaakt. Het heeft even geduurd (27 jaar) maar er is dan tóch iets uitgekomen van de voorspellingen van de filmmakers, al dan niet geforceerd.

Hoe werkt het? Als je voet in de schoen zit, meet de zool hoe zwaar je bent (altijd leuk) en of je meer naar voren of naar achteren leunt. Aan de binnenkant doet het een beetje denken aan een vishengel: de veter loopt rond een spoel en over talloze kleine katrolletjes die de schoen meer of minder strak vastmaken. Ideaal voor als je in de toekomst leeft. Maar voor nu heeft Donelli the next best thing. Ze strikken zichzelf niet en er zit geen neonlicht in alsof je je in klein Tokyo waant, maar ze zijn wel retestrak! 

Niet alleen de Duckboot is deze winter populair. Betreed de winter in stijl met de kersverse lichtgewicht Nike AIR HUARACHE UTILITY. Het unieke en fashionable design is met veel verschillende looks te combineren. Of je nou plastic “Back To The Future” kleding aan hebt of naakt bent, het maakt helemaal niks uit. Iedereen kijkt toch alleen maar naar je schoenen. Bestel de Nike Air Huarache Utility in verschillende dope colorways online bij donelli.nl en laat ze bij jou thuis bezorgen.

Dat waren ze. 10 dingen die jij nog niet wist over sneakers en merken, in je bakkes. Als je ze al wel wist, gefeliciteerd, je bent door naar de volgende ronde. Fijne ochtend/middag/avond. En shop ze bij donelli.nl ! 
Nieuwsbrief